

Τελευταία ενημέρωση: Thursday, December 4, 2008 | 16018 Views
Με αφορμή την χθεσινή εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου “Αποδείξεις και στην πολιτική”, σκέφτηκα να ασχοληθούμε σήμερα με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ειδικότερα με την εφαρμογή του στην χώρα μας. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που για πρώτη φορά εμείς οι άνθρωποι του διαδικτύου δέν παρουσιαζόμαστε στην τηλεόραση ως απατεώνες, παιδόφιλοι, κτλ αλλά ακούγεται και κάτι θετικό για το internet. Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσω να εστιάσω σε πράγματα που δέν ακούστηκαν στην εκπομπή – τουλάχιστον για όσο παρακολουθούσα – και ελπίζω να ακουστούν στην επόμενη που θα έχει το ίδιο θέμα.
Τί είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο
Για όσους δέν το έχουν κατανοήσει ακόμα, το internet είναι η μεγαλύτερη αγορά – μεταξύ άλλων εξίσου σημαντικών πραγμάτων – που είδε ποτέ η ανθρωπότητα. Για την ακρίβεια υπάρχουν 1,2 δις άνθρωποι που το χρησιμοποιούν και ένα ποσοστό αυτών πραγματοποιεί αγορές μέσω αυτού. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται στα 139 δις ευρώ, ενώ οι προβλέψεις λένε για διπλασιασμό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Απο τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε πως το διαδίκτυο, άσχετα με την πρόοδο της ευριζωνικότητας στην χώρα μας, αποτελλεί μία πολύ ελκυστική αγορά για πολλές επιχειρήσεις, και σίγουρα δίνει αρκετές προοπτικές σε όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν. Επίσης να σημειώσουμε οτι σε επίπεδο χώρας είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να φέρει φρέσκο χρήμα στην αγορά και αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρωτού να είναι πολύ αργά. Μιλάω φυσικά για τα απαραίτητα κίνητρα και τις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται ωστε να λειτουργήσει σωστά και ανταγωνιστικά σε σχέση με το εξωτερικό το ηλεκτρονικό εμπόριο στην χώρα μας.
Τι αλλάζει σε σχέση με το παραδοσιακό εμπόριο
Στο παραδοσιακό εμπόριο ο πελάτης καλείται να πληρώσει ένα κόστος που δέν έχει καμία – φαινομενική τουλάχιστον – αξία σε σχέση με το προϊόν που αγοράζει. Έτσι για παράδειγμα αν αγοράσω έναν αποχυμωτή απο μία επιχείρηση που στεγάζεται σε 200τ.μ. ή τον αγοράσω απο ένα κατάστημα 4000τ.μ. δέν αλλάζει το προϊόν, ωστόσο είναι ένα κόστος που πληρώνω σαν πελάτης.
Στον αντίποδα μία επιχείρηση που λειτουργεί ηλεκτρονικά έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα που συνεπάγεται μικρότερα ρίσκα και κατα πολύ χαμηλότερες τιμές. Το μόνο έξτρα κόστος σε σχέση με το προϊόν καθεαυτό, είναι η διαφήμιση κάτι που υφίσταται και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις. Βέβαια ακόμα και αυτό είναι σχετικό γιατι στο internet η διαφήμιση είναι στοχευμένη και όταν μιλάμε για return of investment μπορούμε να ξέρουμε επ’ακριβώς κάθε πελάτης μας τί αγόρασε, ποιά καμπάνια τον έφερε στο site, κοκ. Με άλλα λόγια μία ηλεκτρονική επιχείρηση είναι πολύ πιό ευέλικτη και δεδομένου του μικρού ρίσκου που εμπλέκεται, μπορεί να πουλάει τα ίδια προϊόντα με πολύ χαμηλότερο ποσοστό κέρδους.
Θέσεις εργασίας
Στην προαναφερθείσα εκπομπή οι “υποστηρικτές” του παραδοσιακού εμπορίου προέβαλλαν πολύ το επιχείρημα οτι χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο χάνονται θέσεις εργασίας κάτι το οποίο βρίσκω πολύ λάθος. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει υπαλλήλους όπως και όλες οι επιχειρήσεις και συνεργάζεται με διάφορες εταιρίες οι οποίες φυσικά απασχολούν προσωπικό (μεταφορικές, web developers, seo/cpc/smm advisors, κτλ)
Επίσης μία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου πληρώνει μεγάλα ποσά σε performance based διαφήμιση, μέρος των οποίων φτάνει στα χέρια χιλιάδων publishers και bloggers μέσω των διαφόρων διαφημιστικών δικτύων. Περιττό να πώ πως το 99% αυτών των publishers αποτελούνται απο την διάσημη πλέον γενιά των 700 ευρώ. Συνεπώς μέρος της διαφημιστικής δαπάνης αποροφάται απο χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αντί να καταλήξουν σε μεγάλες διαφημιστικές επιχειρήσεις.
Το μέλλον του εμπορίου
Είναι γεγονός πως στην εποχή μας θα επιβιώσουν ελάχιστοι μεσάζοντες και το εμπόριο θα περάσει σιγά σιγά σε πιό ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Αυτό δέν θα γίνει λόγω του οτι ο “καταναλωτής” απέκτησε ξαφνικά καταναλωτική συνείδηση, αλλα κυρίως γιατί:
- Δέν του επιτρεπει το πορτοφόλι του να σπαταλλάει χρήματα
- Πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να πραγματοποιήσει αγορές μέσω internet
- Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι σε επίπεδο που δέν αποτρέπει τις αγορές
Προσωπικά θα ήθελα να δώ τους παραγωγούς να πουλάνε μέσω internet χωρίς την ανάγκη κερδοσκόπων που δέν παρέχουν καμία υπηρεσία, ωστόσο αυτό ίσως είναι λίγο εκτός πραγματικότητας
Προς τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες θα συμβούλευα να μπούν στο τραίνο του internet όσο είναι καιρός γιατί όπως και να έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο δέν είναι μία τάση της αγοράς και σίγουρα είναι εδώ για να μείνει γιατί απλούστατα καλύπτει ανάγκες που η παραδοσιακή επιχείρηση δέν μπορεί να καλύψει.
Στο internet ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο είναι το μοναδικό επιχειρηματικό πεδίο που μπορεί ο μικρός επιχειρηματίας να ανταγωνιστεί εταιρίες με τεράστια κεφάλαια κυρίως χρησιμοποιόντας το ταλέντο του και τις γνώσεις που απαιτούνται. Η φυσική δημοκρατικότητα που γενικά υπάρχει στο internet ίσως είναι πρόβλημα για τους πολύ ισχυρούς, ωστόσο για εμάς τους “νέους” είναι εργαλείο που δέν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο.
Τα συμπεράσματα δικά σας….
-
http://www.bourakis.com Andreas Bourakis
-
Νίκος Παπανώτας
-
http://geobak.wordpress.com/ Γιώργος
-
http://www.imitrelos.blogspot.com/ imitrelos
-
http://www.kloudesign.gr klou
-
Χρήστος
-
Νίκος Παπανώτας
-
George
-
http://www.todiktyo.gr ecommerce
-
http://pulse.yahoo.com/_S26GCV7TPPMX347LTV3E4G2MWQ Fred
-
Chris