Ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Thursday, December 4, 2008 | 16853 Views

Με αφορμή την χθεσινή εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου “Αποδείξεις και στην πολιτική”, σκέφτηκα να ασχοληθούμε σήμερα με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ειδικότερα με την εφαρμογή του στην χώρα μας. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που για πρώτη φορά εμείς οι άνθρωποι του διαδικτύου δέν παρουσιαζόμαστε στην τηλεόραση ως απατεώνες, παιδόφιλοι, κτλ αλλά ακούγεται και κάτι θετικό για το internet. Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσω να εστιάσω σε πράγματα που δέν ακούστηκαν στην εκπομπή – τουλάχιστον για όσο παρακολουθούσα – και ελπίζω να ακουστούν στην επόμενη που θα έχει το ίδιο θέμα.

Τί είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο

Για όσους δέν το έχουν κατανοήσει ακόμα, το internet είναι η μεγαλύτερη αγορά – μεταξύ άλλων εξίσου σημαντικών πραγμάτων – που είδε ποτέ η ανθρωπότητα. Για την ακρίβεια υπάρχουν 1,2 δις άνθρωποι που το χρησιμοποιούν και ένα ποσοστό αυτών πραγματοποιεί αγορές μέσω αυτού. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται στα 139 δις ευρώ, ενώ οι προβλέψεις λένε για διπλασιασμό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Απο τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε πως το διαδίκτυο, άσχετα με την πρόοδο της ευριζωνικότητας στην χώρα μας, αποτελλεί μία πολύ ελκυστική αγορά για πολλές επιχειρήσεις, και σίγουρα δίνει αρκετές προοπτικές σε όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν. Επίσης να σημειώσουμε οτι σε επίπεδο χώρας είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να φέρει φρέσκο χρήμα στην αγορά και αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρωτού να είναι πολύ αργά. Μιλάω φυσικά για τα απαραίτητα κίνητρα και τις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται ωστε να λειτουργήσει σωστά και ανταγωνιστικά σε σχέση με το εξωτερικό το ηλεκτρονικό εμπόριο στην χώρα μας.

Τι αλλάζει σε σχέση με το παραδοσιακό εμπόριο

Στο παραδοσιακό εμπόριο ο πελάτης καλείται να πληρώσει ένα κόστος που δέν έχει καμία – φαινομενική τουλάχιστον – αξία σε σχέση με το προϊόν που αγοράζει. Έτσι για παράδειγμα αν αγοράσω έναν αποχυμωτή απο μία επιχείρηση που στεγάζεται σε 200τ.μ. ή τον αγοράσω απο ένα κατάστημα 4000τ.μ. δέν αλλάζει το προϊόν, ωστόσο είναι ένα κόστος που πληρώνω σαν πελάτης.

Στον αντίποδα μία επιχείρηση που λειτουργεί ηλεκτρονικά έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα που συνεπάγεται μικρότερα ρίσκα και κατα πολύ χαμηλότερες τιμές. Το μόνο έξτρα κόστος σε σχέση με το προϊόν καθεαυτό, είναι η διαφήμιση κάτι που υφίσταται και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις. Βέβαια ακόμα και αυτό είναι σχετικό γιατι στο internet η διαφήμιση είναι στοχευμένη και όταν μιλάμε για return of investment μπορούμε να ξέρουμε επ’ακριβώς κάθε πελάτης μας τί αγόρασε, ποιά καμπάνια τον έφερε στο site, κοκ. Με άλλα λόγια μία ηλεκτρονική επιχείρηση είναι πολύ πιό ευέλικτη και δεδομένου του μικρού ρίσκου που εμπλέκεται, μπορεί να πουλάει τα ίδια προϊόντα με πολύ χαμηλότερο ποσοστό κέρδους.

Θέσεις εργασίας

Στην προαναφερθείσα εκπομπή οι “υποστηρικτές” του παραδοσιακού εμπορίου προέβαλλαν πολύ το επιχείρημα οτι χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο χάνονται θέσεις εργασίας κάτι το οποίο βρίσκω πολύ λάθος. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει υπαλλήλους όπως και όλες οι επιχειρήσεις και συνεργάζεται με διάφορες εταιρίες οι οποίες φυσικά απασχολούν προσωπικό (μεταφορικές, web developers, seo/cpc/smm advisors, κτλ)

Επίσης μία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου πληρώνει μεγάλα ποσά σε performance based διαφήμιση, μέρος των οποίων φτάνει στα χέρια χιλιάδων publishers και bloggers μέσω των διαφόρων διαφημιστικών δικτύων. Περιττό να πώ πως το 99% αυτών των publishers αποτελούνται απο την διάσημη πλέον γενιά των 700 ευρώ. Συνεπώς μέρος της διαφημιστικής δαπάνης αποροφάται απο χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αντί να καταλήξουν σε μεγάλες διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Το μέλλον του εμπορίου

Είναι γεγονός πως στην εποχή μας θα επιβιώσουν ελάχιστοι μεσάζοντες και το εμπόριο θα περάσει σιγά σιγά σε πιό ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Αυτό δέν θα γίνει λόγω του οτι ο “καταναλωτής” απέκτησε ξαφνικά καταναλωτική συνείδηση, αλλα κυρίως γιατί:

 1. Δέν του επιτρεπει το πορτοφόλι του να σπαταλλάει χρήματα
 2. Πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να πραγματοποιήσει αγορές μέσω internet
 3. Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι σε επίπεδο που δέν αποτρέπει τις αγορές

Προσωπικά θα ήθελα να δώ τους παραγωγούς να πουλάνε μέσω internet χωρίς την ανάγκη κερδοσκόπων που δέν παρέχουν καμία υπηρεσία, ωστόσο αυτό ίσως είναι λίγο εκτός πραγματικότητας :)

Προς τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες θα συμβούλευα να μπούν στο τραίνο του internet όσο είναι καιρός γιατί όπως και να έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο δέν είναι μία τάση της αγοράς και σίγουρα είναι εδώ για να μείνει γιατί απλούστατα καλύπτει ανάγκες που η παραδοσιακή επιχείρηση δέν μπορεί να καλύψει.

Στο internet ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο είναι το μοναδικό επιχειρηματικό πεδίο που μπορεί ο μικρός επιχειρηματίας να ανταγωνιστεί εταιρίες με τεράστια κεφάλαια κυρίως χρησιμοποιόντας το ταλέντο του και τις γνώσεις που απαιτούνται. Η φυσική δημοκρατικότητα που γενικά υπάρχει στο internet ίσως είναι πρόβλημα για τους πολύ ισχυρούς, ωστόσο για εμάς τους “νέους” είναι εργαλείο που δέν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

 • http://www.bourakis.com Andreas Bourakis

  Μίλησαν και για ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό. Οι Έλληνες δυστυχώς είναι καχύποπτοι (κατα την γνώμη μου δικαιολογημένα). Εδώ τους κλέβουν μπροστά στα μάτια τους, ηλεκτρονικά ούτε που να το σκέφτονται! Έχουμε ακόμα μέλλον όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο…

 • Νίκος Παπανώτας

  Ανδρέα δεδομένου οτι τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν αγορές με αντικαταβολή δέν υπάρχει κανένα ρίσκο στις online αγορές.

  Τώρα όσο αφορά γενικά τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό εκεί δυστηχώς έχουμε ένα μεγάλο θέμα….

 • http://geobak.wordpress.com/ Γιώργος

  Μόλις πριν λίγο είδα στην τηλεόραση έναν δημοσιογράφο ο οποίος κάνει εκπομπή και στον real fm και συμφωνούσε με κάποιον κύριο ότι είναι ντροπή του Ευαγγελάτου που βγήκε και τα είπε αυτά και ωθεί τα μαγαζιά να κλείσουν…

  Όπότε βλέπετε για τι επίπεδο ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού μιλάμε…Απαράδεκτο…

 • http://www.imitrelos.blogspot.com/ imitrelos

  To Θέμα του ηλεκτρονικου εμποριου θέλει συζήτηση μεγάλη τα τελευταία χρόνια εχώ δει τεράστια ανάπτηξη τεράστια ανάπτυξη
  στόν τομέα (και μπράβο μας) τα παραδοσιακά καταστήματα απλά πρέπει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις έτσι μπορούν να έχουν μεγαλήτερο πελατολόγιο και προβολή αλλά δέν επιρεάζη τόσο τραγικά το παραδοσιακό εμπόριο λόγο του οτι πάντα ο καταναλωτης έχει εμπιστοσύνη πάνω απο όλα στο look&feel θέλω να πω ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει πάντα ανάγκη φυσικής παρουσίας .
  Οσο γία τον ηλεκτρονικο αναλφαβητισμο νομίζω ότι είναι θέμα κυρίος τόν εξυπνάκιδων στήν TV και του κράτους όρεξη βλέπω
  αλλά και προσπάθεια χειραγώγησης και εκμετάλευσης από τους κρατικούς φορείς και απλά βλακεία (ο αναλφαβητισμός υπάρχη αλλά ειδικά στον κρατικο τομέα)

 • http://www.kloudesign.gr klou

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο όντως ήρθε εδώ για να μείνει και όποιος κάνει νωρίτερα και σωστά τις κινήσεις του θα είναι ο κερδισμένος της αγοράς.
  Συνήθως αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, είναι να ξεκινούν κάτι χωρίς να το πιστεύουν 100%.
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο χρειάζεται χρόνο μέχρι να ωριμάσει και να αποδώσει καρπούς.

  @Νίκο: Για τους παραγωγούς, όντως θα ήταν ότι καλύτερο και μια φερή φάπα στους εκμεταλευτές. Αλλά έτσι τους ζητάμε να κάνουν και άλλες δουλειές, αυτή του παραγωγού + του πωλητή + του μεταφορέα.

  Όσον αφορά τους υπόλοιπους επιχειρηματίες μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, ερχόμενοι στο internet, πάλι θ συναντήσουν τις ίδιες δυσκολίες τις αγοράς μιας και καταστήματα τύπου plaisio + multirama αγοράζουν πολύ φτηνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά θα βρούνε μια μοναδική ευκαιρία μπροστά τους.
  Να δείξουν πόσο έξυπνοι είναι και πόσο όμορφες ιδέες έχουν σε όλο τον κόσμο. Να πραγματοποιήσουν προτώτυπες μεθόδους πωλήσεων και προωθητικών ενεργειών, να κάνουν συνεργασίες μεταξύ τους και με πλάγιους τρόπους, να μπορέσουν να “πάρουν” το μερίδιο τους στην αγορά.

 • Χρήστος

  Γεια σας και καλή χρονιά

  Πολύ ενδιαφέροντα τα πράγματα που ακούστηκαν μέχρι τώρα. Είμαι κι εγώ ένας από τους διστακτικούς που προσπαθεί να εισχωρήσει την ήδη υπάρχουσα εταιρεία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλήθεια υπάρχει καμιά στατιστική έρευνα όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα? Το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την γνώμη μου είναι μια ανάπτυξη μιας ήδη υπάρχουσας εταιρείας και όχι ένα μέσο για να βγάλεις λεφτά από το σαλόνι του σπιτιού σου. Έτσι ίσως διαφωνήσω με τον Νίκο ότι οι έμποροι έχουν την ευκαίρια να πουλήσουν πιο φθηνά. Το Πλαίσιο για παράδειγμα πουλάει προιόντα μέσω του site τoυ φθηνότερα από ότι στα καταστήματα για να μπορέσει να αναπτύξει και να προωθήσει τον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων της εταιρείας. Και όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και πολλές άλλες σοβαρές εταιρείες οι οποίες στην προσπάθεια τους να δελεάσουν τον καταναλωτή έτσι ώστε αυτός να ξεπεράσει τις όποιες αναστολές και ανασφάλειες μπορεί να έχει στο να αγοράσει ηλεκτρονικά, θυσιάζουν λίγο από το κέρδος τους. Βεβαίως αυτό που λέω δεν είναι απόλυτο αλλά ισχύει κατά μεγάλο μέρος.

 • Νίκος Παπανώτας

  Καταρχίν χρόνια πολλά σε όλους, και τις καλύτερες ευχές για το 2009 :)

  Φίλε Χρήστο το Πλαίσιο δέν θυσιάζει τίποτα πουλόντας πιό φτηνά απο το internet. Οι πωλήσεις μέσω internet στοιχίζουν λιγότερο γιατι η διαφήμιση του προϊόντος είναι φτηνότερη, δέν χρειάζονται καταστήματα, κτλ. και έτσι η εταιρία μπορεί να πουλάει πολύ φτηνότερα και να έχει το ίδιο κέρδος.

  Σχετικά με το αν κάποιος μπορεί να κερδίζει χρήματα απο το σαλόνι του εκεί υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, παρόλαυτα είναι δυνατόν, ωστόσο δέν νομίζω οτι είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένας παραδοσιακός επιχειρηματίας γιατί η λογική είναι εντελώς αντίθετη.

  Για παράδειγμα σε μία φυσική επιχείρηση, η ποικιλία είναι πλεονέκτημα, ενώ αντίθετα στο internet η εξιδείκευση φέρνει πιό πολλές πωλήσεις. Προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετές φορές με ηλεκτρονικά καταστήματα που παρείχαν ένα μόνο προϊόν και μόνο το γεγονός οτι μπορούσες να κάνεις καλό SEO λόγω της ομογένειας του περιεχομένου βοήθησε τα μέγιστα. Φυσικά αυτό δέν είναι στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει μια υφιστάμενη επιχείρηση (εκεί υπάρχουν άλλες λύσεις) απλά το γράφω για να τονίσω οτι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο επιχειρήν και στο e-επιχειρήν :)

 • George

  Καλή χρονιά σε όλους,

  Προσωπικά πιστεύω πως το ηλεκτρονικό εμπόριο υπερτερεί σε σχέση με το παραδοσιακό, μόνο στο γεγονός ότι το πρώτο έχει λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Άλλο είναι το κόστος διατήρησης καταστήματος σε κεντρικό δρόμο, ή ακόμη κ έναρξης καταστήματος αφού ως επί το πλείστον ζητείται “αέρας” και άλλο( πολύ μικρότερο) είναι το κόστος διατήρησης-συντήρησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Μόνο να υπολογίσουμε τα έξοδα ανακαίνισης σε φυσικό κατάστημα, φτάνουν και περισσεύουν για να εκτοξεύσουν την τιμή του προϊόντος. Ακόμη να σκεφτούμε ότι το φυσικό κατάστημα απαιτεί και την ύπαρξη μιας αποθήκης, τη στιγμή που σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αποτελεί το κύριο κομμάτι. Προφανώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα που όλοι μας τα γνωρίζουμε.

  Σε αυτό που θέλω να σταθώ επίσης είναι στο τελευταίο σχόλιο του συγγραφέα. Εδώ διαφωνώ σαν καταναλωτής μαζί σου Νίκο. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως οι υπεραγορές έχουν καλύτερες πωλήσεις απ ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα.
  Ο πελάτης προτιμά να μπει σε ένα χώρο είτε αυτός είναι ηλεκτρονικός είτε φυσικός και να βρει εκεί όλα τα προϊόντα που ψάχνει.

  Τέλος, είναι σίγουρο ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αναπτυχθεί ραγδαία και στην Ελλάδα αν σκεφτούμε ότι ο καταναλωτής ψάχνει πάντα μα πάντα το φθηνότερο προϊόν, χώρια που το e- επιχειρείν επιδοτείται στην Ελλάδα.

 • http://www.todiktyo.gr ecommerce

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μονόδρομος για όλες τις επιχειρήσεις λόγο παγκοσμίου ανταγωνισμού. Αν εμείς κάνουμε του κεφαλιού μας για να εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίες πάντα τότε θα εισάγουμε και τα τρόφιμα στο τέλος. Το e-commerce είναι το μέλλον και για την Ελλάδα.

 • http://pulse.yahoo.com/_S26GCV7TPPMX347LTV3E4G2MWQ Fred

  I enjoy yet near come so while to your nice blog. And I really agree with your post along with too comments here. As well as using the ave I be the owner of reverse phone lookup turn around cellular phone lookup web site that force money you uncover away beginning home all kinds of details losing some phone number search. As well as via the rd you be capable of splurge this repeal cellular phone search webpage given that well that come across away commencing home to a exalted extent of info regarding whichever comments that you or possibly will not similar to since well. 

 • Chris

  This post is awesome! Thanks to the author.

  http://payforessay.net/custom-essay

blog comments powered by Disqus