Αξιοποιώντας αχρησιμοποίητα domain

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Friday, October 31, 2008 | 11724 Views

Κάθε φορά που κοιτάζω τα domains που μου ανήκουν στο control panel του registrar μου, διαπιστώνω πως έχω υπερβολικά πολλά domain – και αρκετά premium domains – τα οποία ακόμα δέν έχουν χρησιμοποιηθεί. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο αφού ο μέσος webmaster έχει στην κυριότητά του τουλάχιστον 30 domains.

Το θέμα είναι “τί κάνεις με ένα domain που ακόμα δέν έχεις κάνει develop;”. Η σωστή απάντηση καθορίζεται απο διάφορους παράγοντες, το αν έχεις σκοπό να το κάνεις κάτι στο μέλλον, αν έχει traffic, κτλ. Παρακάτω αναλύουμε μερικές απο τις λύσεις.

Domain parking

To domain parking είναι μια πολύ καλή υπηρεσία που σας επιτρέπει να κερδίσετε κάποια χρήματα όσο το domain σας “κάθεται”. Βέβαια για να έχει νόημα πρέπει το domain να έχει traffic, και συνήθως αξίζει για typo domains, domains δηλαδή τα οποία μοιάζουν με πολύ δημοφηλή site (πχ. gogle.com ή im.gr) οπου ουσιαστικά “κλέβεις” το traffic του άλλου site όποτε κάποιος κάνει λάθος στην πληκτρολόγηση.

Πέρυσι το πάσχα είδα την αδιανόητη διαφήμιση της ΟΤΕnet οπου προωθούσε το domain pasxalia.com (φαντάζομαι όλοι θα θυμάστε την καμπάνια). Απο περιέργεια μπήκα να δώ αν υπάρχει site και οχι απλώς δέν υπήρχε αλλα δέν το είχαν κάνει ούτε register!

Αμέσως το πήρα και το έβαλα στην SEDO που θεωρείται απο τις πιο σοβαρές εταιρίες στον χώρο. Μέσα σε 5 μέρες το domain κέρδισε περίπου 250 euro, ένα καλό ποσό για μια “επένδυση” 9$ ωστόσο η SEDO θεώρησε πιό σωστό να με διώξει απο το πρόγραμμά της απο το να με πληρώσει…..

Εν κατακλείδι το domain parking είναι καλό για ένα domain που έχει traffic ωστόσο δέν θα το συνηστούσα με τίποτα για κάποιο domain που έχετε σκοπό να αναπτύξετε.

Landing page – coming soon

Φαντάζομαι όλοι έχετε δεί κάποτε μια σελίδα “under construction”.  Προσθέστε λίγα keywords – απλά μια φράση και ένα σωστό <title> – και έχετε αμέσως μια σελίδα που το google θα μπορεί να αξιολογίσει. Αν έχετε και ένα σχετικό site και μπορείτε να βάλετε 1-2 link ουσιαστικά θα έχετε ένα site που θα περιμένει να πάρει rankings μόλις δημιουργηθεί.

Ξέρω ακούγεται κάπως βλακώδης τεχνική ωστόσο η παλαιότητα ενός domain είναι απο τους πολύ σημαντικούς παράγοντες αξιολόγησης όσο αφορά το google, και συνεπώς το να είναι indexed το site ακόμα και χρόνια πρίν δημιουργηθεί είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Το τελευταίο start up site που αναπτύσουμε, είναι μια ιδέα που προέκυψε πρίν απο περίπου ένα χρόνο. Με αυτή την τεχνική το site είναι ήδη στα πρώτα 3 αποτελέσματα για τις φράσεις που στοχεύουμε. Δέν θα σας πώ το domain ωστόσο θα το μάθετε σύντομα απο το blog μας :)

Affiliate blog

Αυτή είναι ίσως η καλύτερη αξιοποίηση ενός domain ωστόσο είναι και η πιο χρονοβόρα δεδομένου οτι είναι ουσιαστική “αξιοποίηση” ενός domain. Το σκεπτικό είναι το εξής:

 1. Σηκώνουμε ένα απλό CMS (πχ. WordPress) βάζουμε 2-3 άρθρα που κριτικάρουν κάποια προϊόντα στο niche μας, και εκτός απο 1-2 affiliate links σε κάθε άρθρο δέν βάζουμε άλλες διαφημίσεις.
 2. Φροντίζουμε το blog να παίζει σε ένα URI που δέν θα δημιουργήσει πρόβλημα όταν ανεβάσουμε το κανονικό site (πχ. domain.gr/blog)
 3. Ασχολούμαστε λίγο με το link building (περισσότερα για link building σε επόμενα άρθρα)

Η συγκεκριμένη τεχνική εκτός του οτι μας δίνει rankings, authority (παλιώνει το domain), pagerank μας δίνει και την ευκαιρία να δούμε πώς παίζει το niche με το οποίο πρόκειται να ασχοληθούμε.

Ενοικίαση domain

H ενοικίαση domain είναι κάτι σχετικά καινούριο στον χώρο και γενικά είναι κάτι το οποίο όσο τελειώνουν τα premium domain θα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στο θέμα που συζητάμε και εφόσον έχετε ένα καλό domain μπορείτε να το δώσετε για ένα χρονικό διάστημα σε κάποιον affiliate marketer, με σκοπό να το αναπτύξει.

Μια τέτοια συμφωνία θα απέδιδε γιατί αφενός ο affiliate marketer θα έχει ένα πολύ καλό domain για να προωθήσει προϊόντα και αφετέρου εσείς μετά απο κάποιο διάστημα θα έχετε ένα domain που θα έχει κάποια rankings σε μηχανές αναζήτησης. Δεδομένου οτι οι affiliate marketers ασχολούνται πιό πολύ με cpc παρά με search engine optimization, δέν θα δώσει τα τέλεια αποτελέσματα αλλα και αυτό είναι ένας απο τους λόγους που ένας AM θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο έτσι και αλλιώς.

 • http://www.bfax.gr Σ.Κ.

  Γιατί σε έδιωξαν από τη Sedo; Παράξενο μου φάνηκε αυτό..

 • Νίκος Παπανώτας

  Πράγματι πολύ παράξενο. Το πρόβλημα ήταν τα μεγάλα CTR. Δεδομένου οτι ο μέσος έλληνας χρήστης δέν καταλαβαίνει οτι μία parked page είναι διαφήμιση αρχίζει και κάνει κλίκ εδώ και εκεί.

  Βέβαια απο την πλευρά της η SEDO δέν ήταν σωστή γιατι όταν τους είπα οτι το domain παίζει σε διαφημίσεις στην τηλεόραση ούτε καν μου απάντησαν….

 • Θάνος

  Πράγματι περίεργο. Πάντως πολύ καλή κίνηση να πάρεις το domain

 • http://www.webdesignblog.gr John Efstathiou

  Και εγώ την πάτησα με τη διαφήμιση το Πάσχα και μπήκα να δώ τι γίνεται και δεν βρήκα τίποτα…

 • http://www.humor.gr humor

  Mε πρόλαβες για μερικές ώρες μόνο… Και εγώ κοίταξα για να το αγοράσω και είχα δει ότι μόλις το είχε πάρει κάποιος…

 • Frenky

  Thank you for the information ! Very interesting!

  http://essayswriter.net

 • Frenky

  It was an excellent piece of information. I really liked it.Cool enough
  buddy! its so nice of you that you have shared such an important
  placement here.

  master-essays

blog comments powered by Disqus