Τί είναι το search engine optimization

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Thursday, November 6, 2008 | 14242 Views

Σήμερα ένας πελάτης μου ρώτησε “τί είναι search engine optimization;” και σκέφτηκα οτι ίσως θα ήταν καλό να υπάρχει μια βασική επεξήγηση στο site μας για αυτούς που ανακαλύπτουν τώρα τον “μαγικό” κόσμο του internet. Οι experts του είδους ας με συγχωρέσουν αυτή την φορά μια και που το άρθρο δέν είναι για αυτούς :)

Τί είναι search engine optimization;

Search engine optimization ή αλλιώς SEO είναι η διαδικασία που κάνουμε ωστε να αυξήσουμε την κίνηση σε ένα site απο τις μηχανές αναζήτησης. Ο στόχος βέβαια δέν είναι απλώς να κερδίσουμε περισσότερους επισκέπτες απο τις μηχανές, αλλα κυρίως να κερδίσουμε traffic απο τις αναζητήσεις που είναι πιο σχετικές με το αντικείμενο που ασχολούμαστε (niche).

Βέβαια παρόλο που ο ορισμός που δώσαμε παραπάνω ακούγεται απλός, το SEO περιλαμβάνει πολλές επι μέρους διαδικασίες. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα διαβάζοντας τα seo άρθρα του blog μας.

Σκοπός του search engine optimization

Το ζητούμενο – όπως προείπαμε – είναι να κερδίσουμε traffic απο τις αναζητήσεις που αφορούν το niche μας. Στην ουσία δηλαδή προσπαθούμε να εμφανιστούμε στην υψηλότερη δυνατή θέση στα SERPs (search engine result pages ή αποτελέσματα αναζητήσεων) πάντα για τις αναζητήσεις που μας ενδιαφέρουν.

Βασικό λοιπόν είναι το να καθορίσουμε ποιές φράσεις αναζήτησης (keyword phrases) είναι αυτές για τις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε το site μας, και αυτο επιτυγχάνεται με την διαδικασία keyword analysis.

Γιατί πρέπει να κάνω search engine optimization;

Το να έχεις ένα web site στην εποχή μας δέν είναι αρκετό. Σε σχέση με το παραδοσιακό εμπόριο το γωνιακό μαγαζί και οι καλές τιμές επίσης δέν αρκούν. Στο internet το πάν είναι οι quality visitors δηλαδή το να έχεις κίνηση απο κόσμο ο οποίος ενδιαφέρεται για αυτό που προσφέρεις.

Το search engine optimization σε συνδιασμό με το social media marketing είναι ουσιαστικά το εργαλείο που χρειάζεται μία επιχείρηση για να επιτύχει στο internet. Άλλωστε τί σημασία έχει αν έχεις το τέλειο προϊόν και το γνωρίζεις μόνο εσύ; :)

Ποιός μπορεί να με βοηθήσει με το SEO;

Το search engine optimization είναι κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Βέβαια όχι στον βαθμό που μπορεί να το κάνει ένας επαγγελματίας SEO consultant για εσάς ωστόσο εφόσον είναι οικονομικά ασύμφορο – η απλά θέλετε να τεστάρετε την αγορά – καλό είναι να γνωρίζετε οτι η πληροφορία υπάρχει και μάλιστα εντελώς ελεύθερα.

Το μόνο “κόστος” είναι το οτι πρέπει να αρχίζετε να διαβάζετε sites που ασχολούνται με το SEO (όπως κάνετε αυτή την στιγμή :) ) και πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά μέχρι να φτάσετε στα αποτελέσματα. Κατα τα άλλα δέν υπάρχει “μυστική συνταγή” ή κάτι που δέν μπορείτε να βρείτε ελεύθερα στο διαδύκτιο. Ωστόσο αν αυτό ακούγεται υπερβολικά χρονοβόρο – που πράγματι είναι – καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία του είδους.

Πώς διαλέγω επαγγελματία SEO consultant;

Καταρχίν να πώ οτι αυτό δέν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην χώρα μας, μια και που ελάχιστα άτομα και εταιρίες ασχολούνται με το κομμάτι SEO ενεργά, ωστόσο μια και που σαν κλάδος που πρόκειται να ακμάσει – και μια και που θα εμφανιστούν πολλοί “αρπαχτάκιδες” όπως το 98 με το web design – καλό είναι να αναφέρουμε μερικά κριτήρια:

 • Έχουν κάποια αποτελέσματα να μοιραστούν μαζί σας;
 • Μπορούν να σας δώσουν μια συνολική πρόταση για το marketing της εταιρίας σας στο internet;
 • Διαχειρίζονται κάποια δικά τους site; (το να κατασκευάζεις site με το να προωθείς site έχει μια τεράστια απόσταση)
 • Μπορούν να ασχοληθούν και έχουν επιτυχίες όσο αφορά το link bait;
 • Μπορούν να εγγυηθούν αποτελέσματα; Αν ναί τότε σίγουρα δέν κάνουν για την δουλειά μια και που κανένας δέν μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα όσο αφορά το search engine optimization ;)

Αν επιθυμείτε να σας δώσουμε και εμείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δέν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 • http://www.digme.gr/story.php?id=9182 http://www.digme.gr

  Τί είναι το search engine optimization…

  Τελευταία πολλοί πελάτες μου ρωτάνε τί είναι το search engine optimization. Έτσι σκέφτηκα πως θα ηταν καλό να γράψω ένα άρθρο για το θέμα….

 • http://geobak.wordpress.com/ Γι’ωργος

  Πολύ καλό άρθρο! Όντως στην Ελλάδα η ενημέρωση σε σχέση με το SEO είναι ελλιπής και πολλοί webmasters δεν γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί αν είναι το σωστό SEO για την σελίδα τους.Από την άλλη οι εταιρίες που ασχολούνται με αυτό και έχουν την σωστή υποδομή είναι ακόμα λιγότερες.Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες SEO χωρίς όμως να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση και τις σωστές γνώσεις.Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα.Πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα πολλές προοπτικές εξέλιξης στον κλάδο και πολύ μέλλον αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα και όσοι προσπαθούν να μπουν σε αυτό τον τομέα του marketing να αποκτήσουν πρώτα σωστές βάσεις και σωστή ενημέρωση για τον χώρο…

 • seo_google

  Κατατοπιστικότατος και σωστός ;)

  Το μόνο που έχω να προσθέσω στο σημείο του social media marketing, είναι οτι υπάρχουν δύο βασικοί διαχωρισμοί του SEO: το offpage και το onpage optimization, με το πρώτο να έχει πολλή σημασία το πώς θα γίνει.

  Όπως και νά χει θέλει υπομονή το ζήτημα…
  :)

blog comments powered by Disqus