Ο ρόλος του κράτους στο οικοσύστημα

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Wednesday, February 2, 2011 | 14880 Views

Σκεπτόμενος τον ρόλο που θα μπορούσε να πάρει το κράτος – όχι οτι μου πέφτει και λόγος – ωστε να βοηθήσει το σχετικά καινούριο οικοσύστημα web/tech startups στην Ελλάδα (βλέπε OpenCoffee, κτλ) συνεχώς έπεφτα σε κενά.

Γενικώς υπάρχει μία τάση προς την δημιουργικότητα και το κράτος μέχρι στιγμής φαίνεται να θέλει να ρίξει χρήματα ώστε να αυξηθούν αισθητά οι προσπάθειες και να ευδοκιμήσει ο τεχνολογικός κλάδος στην χώρα μας. Ακούγεται πολύ καλό σαν ιδέα, ωστόσο δέν μπορείς να ξέρεις το πώς ένα κράτος θα καταφέρει να διαχειριστεί σωστά όλη την διαδικασία(διαφθορά, τεχνολογικός αναλφαβητισμός)

Όσο αφορά το financing τα ελληνικά startups έτσι και αλλιώς προτιμούν και προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια απο το εξωτερικό, για δύο λόγους:

 • Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος συνεργασίας (mentality)
 • Χρειάζονται επενδυτές οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το startup(resources, connections)

Εδώ πρέπει να αναφέρω οτι η ανάγκη μας φέρνει στην καινοτομία, όχι τα χρήματα(necessity is the mother of invention). Περάσαν πολλά χρόνια με τεράστιες επενδύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα οπότε ίσως αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε να είναι κάτι άλλο μια που σαν ράτσα είμαστε γνωστοί για την λαμογιά μας.

Η λύση που προτείνω δέν είναι ριζοσπαστική, ωστόσο ίσως είναι ένα βήμα πάντα δεδομένης της ελληνικής κατάστασης. Αντί λοιπόν για χρήματα – ή τουλάχιστον δίνοντας μόνο seed money (50-200k) – ίσως το κράτος θα μπορούσε να παρέχει:

1. Startup parks

Θα μπορούσαν κάποιοι μεγάλοι αχρησιμοποίητοι χώροι να γίνουν ζώνες οπου θα δίνονται δωρεάν (ή με συμβολικό αντίτιμο ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε εταιρίας) σε εταιρίες/ομάδες που παράγουν τεχνογνωσία.

Το κέρδος εδώ είναι οτι μαζεύεις όλα τα μυαλά και όλες τις σχετικές επιχειρήσεις σε ένα χώρο. Φυσικά για να πετύχει αυτό θα πρέπει οι συνθήκες να είναι σωστές (άπειρα παραδείγματα απο εταιρίες όπως η Google και διάφορες άλλες)

2. Business help

Ως γνωστό, ο κόσμος αλλάζει απο geeks ωστόσο για να γίνει μία ιδέα εταιρία χρειάζεται και βοήθεια σε τομείς που είναι απίθανο να έχει γνώση η ομάδα.

Εδώ θα μπορούσε το κράτος να βοηθήσει οικονομικά και διαδικαστικά σε ιδρύσεις εταιριών, απόκτηση πνευματικών δικαιωμάτων και γενικώς όλων αυτών των βαρετών πραγμάτων που εμείς – κακώς – δέν έχουμε ιδέα.

3. Mind investments

Ας πούμε λοιπόν οτι σου ήρθε μια πολύ καλή ιδέα, έχεις και 2-3 φίλους που πιστεύουν σ’αυτήν και με κάποιο τρόπο στήνεται μία ομάδα. Στο σημείο που υπάρχει κάποιο prototype και αρχίζουν να διαφαίνονται πιό πολλά πράγματα αντι για τα 200k που προτίθεται να μου δώσει το κράτος, θα προτιμούσα να ερχόταν στην ομάδα μας 3-5 άτομα να κάνουν το διδακτορικό τους και φυσικά τις αποφάσεις, το αποτέλεσμα και την όλη διαδικασία να την αναλάβουμε εμείς.

Δέν ξέρω καν αν γίνεται αυτό στην χώρα μας – και να πώ την αλήθεια δέν με ενδιαφέρει μια και που αυτό είναι δουλειά άλλων – ωστόσο νομίζω οτι είναι μια πραγματική λύση και αποκλείει την λαμογιά αφου δέν υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές συναλλαγές.

Sidenote/disclaimer: Δέν είμαι αρμόδιος να μιλάω για οτιδήποτε απο τα παραπάνω (εκτός απο την ενασχόλησή μου με την VentureGeeks και το Social Whale) και πιθανόν να είναι λάθος ή ανέφικτα αυτά που προτείνω για αυτό θα παρακαλούσα να με διορθώσετε στα σχόλια :)

 • Επισκέπτης

  Μια καλή αρχή θα ήταν να διευκόλυνε τις Ελληνικές startups να ιδρύονται … στην Ελλάδα! Μια κουβέντα στο OpenCoffee αποκαλύπτει πως αρκετές κάνουν incorporate σε άλλες χώρες.

  Λιγότερη γραφειοκρατία και opt out από ΙΚΑ/ΤΕΒΕ θα βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.

 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης

  Eταιρείες τεχνολογίας: Μεταναστεύουν στο εξωτερικό

  Το κυριότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο που κάνει αδύνατες τις προβλέψεις

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=95337191

 • http://www.write-an-essay.org/ write my essay

  I love to come back on a regular basis,post more on the subject. 

 • http://essayspro.com/ http://essayspro.com/

  Thanks for the information, interesting post!

 • Arny
blog comments powered by Disqus