Αγοράζοντας domain names μέρος 1ο

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Saturday, November 22, 2008 | 8526 Views

Τα περισσότερα καλά domains, τουλάχιστον όσο αφορά το .com, έχουν αγοραστεί. Για την ακρίβεια με παραπάνω απο 78 εκατομμύρια κατοχυρωμένα .com τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα εφόσον φυσικά ενδιαφερόμαστε για την παγκόσμια αγορά.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ωστόσο τα “φιλέτα” έχουν κατωχυρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως απο ISPs. Όπως και να έχει είναι συχνό το να πρέπει να αγοράσουμε κάποιο domain απο τρίτο για το site μας.

Γιατί να αγοράσω ένα domain;

…είναι μια εύλογη ερώτηση που ακούω όταν συμβουλεύω κάποιον πελάτη να αγοράσει κάποιο υφιστάμενο domain αντί να κατωχυρώσει κάτι σχετικό με το όνομά του. Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το project, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι λόγοι που συνήθως αγοράζω domains είναι οι παρακάτω:

  • Brand. Απλά και μόνο το οτι το όνομα topsites.gr ακούγεται πιό καλά απο το thebestsitesofgreece.gr.
  • Search engine optimization: Ανάλογα με την χρήση που είχε πρίν, αλλα και τα keywords που το απαρτίζουν, μπορεί να βοηθήσει στα organic search engine results.
  • Traffic. Πολλά domains έχουν ήδη κάποιο traffic το οποίο μπορεί να μας ενδιαφέρει.

Απο εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ωστόσο το ουσιαστικό είναι να καταλαβαίνει κάποιος τί σημασία έχει το domain σε ένα site και τότε σίγουρα καταλαβαίνει και γιατί πρέπει να αγοράσει ένα :)

Απο πού αγοράζω ένα domain;

Παγκοσμίως υπάρχουν αρκετά marketplaces που ασχολούνται με τις αγοροπωλησίες domain. Ενδεικτικά θα αναφέρω τις πιο σημαντικές κατα την δική μου άποψη :

Φυσικά υπάρχουν πολλά παραπάνω marketplaces απο αυτά και η αλήθεια είναι οτι κάθε webmaster forum έχει και ένα, απλώς εδώ σας δίνω κάποια που έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω οτι λειτουργούν σωστά. Για να προλάβω μερικά σχόλια, δέν περιλλαμβάνω στην λίστα το DP γιατί πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να σε ληστέψουν εκεί, παρά στο Iraq…

Τα παραπάνω marketplace είναι ουσιαστικά forums και υπάρχει προσωπική επαφή με τον πωλητή. Υπάρχουν και marketplaces πιό αυτοματοποιημένα στα οποία μπορείτε να βρείτε premium domains όπως το godaddy και το sedo.

Όσο αφορά την ελληνική αγορά δέν γνωρίζω κάτι ανάλογο – μια και που ουσιαστικά αγορά δέν υπάρχει ακόμα – αλλά μπορείτε να δείτε κάποια απο τα domain που είναι προς πώληση στο free stuff και στο domaintalk.

Έτοιμος/η να αγοράσεις;

Το παρών post ήταν ουσιαστικά μιά εισαγωγή στο domaining, ωστόσο άν δέν έχετε κάνει ποτέ αγορά domain απο τρίτο, καλύτερα περιμένετε το επόμενο post του blog μας(ή βάλτε τον feed reader σας να περιμένει ;) ) οπου θα εξηγήσουμε το πώς αξιολογούμε domains, τους κινδύνους, και γενικά το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς.

UPDATE: Έτοιμο και το νέο post για τις αγοροπωλησίες domain :)

  • http://humanworks.gr/domaining/%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-domain-names-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82-2%ce%bf/ HumanWorks – SEO and Web development

    Αγοράζοντας domain names μέρος 2ο…

    Στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις αγωροπωλησίες domain αναφερθήκαμε κυρίως στους λόγους για τους οποίους αγοράζουμε domains, και στα marketplaces …

blog comments powered by Disqus