Η οικονομική κρίση στο web

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Wednesday, October 22, 2008 | 4739 Views

Τελευταία όλοι μας ακούσαμε, διαβάσαμε και εν τέλει μάθαμε για την παγκόσμια οικονομική κρίση που μαστίζει την Αμερική αλλα και τον υπόλοιπο κόσμο.  Μάθαμε απο “έγκριτους” δημοσιογράφους για τον πακτολό χρημάτων που χαθήκαν, είδαμε ολόκληρα κράτη να απειλούνται με κατάρευση και χρεοκοπία και γενικά ζήσαμε στιγμές “αποκάλυψης” :)

Αρχικά θα ήθελα να πώ οτι τα λεφτά δέν χάνονται, αλλα αλλάζουν χέρια. Για τους ανθρώπους που οι επιχειρήσεις δέν είναι απλά χρήμα, αλλα κυριαρχία, μια τέτοια “κρίση” είναι απλα ένας τρόπος για να έχουν σίγουρα τα κέρδη τους. Τώρα αν κάποιος πραγματικά πιστεύει οτι άνθρωποι σαν τον Abramovitch είναι στα πρόθυρα χρεοκωπίας τότε λυπάμαι….

Η οικονομική κρίση στο Internet

Στην Αμερική τα περισσότερα start ups είχαν σχετικά προβλήματα με την κρίση, όχι όμως πραγματικά. Απλώς στην παρούσα στιγμή τα διάφορα funds δέν επενδύουν σε start ups με την ευκολία που το έκαναν πριν λίγο καιρό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι δεν υπάρχουν funds, ή οτι δεν γίνονται επενδύσεις. Πολλές εταιρίες χρησιμοποίησαν την κρίση για να απολύσουν μαζικά προσωπικό που δέν χρειάζονταν, ωστόσο αυτό έγινε – και γίνεται ακόμα – ακριβώς γιατι λόγω της κρίσης κανείς δέν πρόκειται να παραπονεθεί για αυτό.

Στην Ευρώπη απ’ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το ουσιαστικό πρόβλημα με τα start ups – κάτι που δέν σχετίζεται με την παρούσα κρίση – είναι πως βλέπουμε τόσα χρόνια μια under the radar ανάπτυξη του dot com boom του 2000. Ο κάθε “πολλά υποσχόμενος” επιχειρηματίας παίρνει πακτολούς χρημάτων απο funds τα οποία όμως επενδύονται σε εταιρίες που δεν έχουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας. Θέλω να πώ πως κάπου ξεφύγαν τα πράγματα και το σημαντικότερο είναι πως τα περισσότερα start ups στις μέρες μας δέν αποσκοπούν στις ανάγκες του χρήστη αλλα αποσκοπούν σε εξαγορές απο μεγαλύτερες εταιρίες, η απλώς ξοδεύουν τα λεφτά των VCs και εξαφανίζονται.

Ένα χαρακτηρηστικό παράδειγμα είναι η μηχανή αναζήτησης Cuil, η οποία με εφόδια 33 εκατομύρια δολλάρια και μερικούς πρώην υπαλλήλους του Google ξεκίνησε χωρίς κάποιο αξιόλογο αλγόριθμο αναζήτησης. Φυσικά ο μοναδικός σκοπός αυτής της εταιρίας είναι να εξαγοραστεί απο το Google,  γιατί τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, μπορούν να κάνουν crawl με πολύ μικρότερο κόστος. Χωρίς όμως χρήστες και ακόμα περισσότερο χωρίς έσοδα πώς μπορεί μια τέτοια εταιρία να επιβιώσει;

Anyway, δέν νομίζω οτι τέτοιες “κρίσεις” πρέπει να μας επιρεάζουν. Στην τελική ανάλυση το γεγονός οτι τα VCs θα επενδύουν πιο προσεκτικά στο εγγύς μέλλον είναι καλό γιατι θα δώσει την δυνατότητα σε πολλούς νέους ανθρώπους να μπούν στον χωρό. Μην ξεχνάτε οτι απο το dot com boom του 2000 ξεπήδησαν εταιρίες όπως το google, το myspace και άλλοι.

Τέλος απολαύστε το video που βρήκα στο blog του Στέφανου Καράγκου:

blog comments powered by Disqus