Λίγα λόγια για τα #griots

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Friday, December 12, 2008 | 6636 Views

Προσπαθώ να κρατηθώ εδώ και αρκετές μέρες για να μην αναφερθώ στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα μας κυρίως λόγω του οτι το συγκεκριμένο blog έχει εντελώς διαφορετική θεματολογία αλλα και επειδή το web έχει γεμίσει απο posts που εκθέτουν διάφορες απόψεις για το θέμα. Ίσως η άποψή μου δέν προσφέρει πολλά σε ένα τόσο συζητημένο θέμα, ωστόσο δέν μπορώ να στέκομαι αμέτοχος όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα.

Ο θάνατος ενός δεκαπεντάχρονου…

…είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και όσοι απο εσάς δέν το έχετε βιώσει απλά θεωρείστε τον εαυτό σας τυχερό. Είναι πολύ δύσκολο να χάνεις έναν φίλο σε τέτοια ηλικία και πραγματικά μπορεί να σε αλλάξει σαν άνθρωπο. Περισσότερο αυτό πρέπει να το σκεφτούν οι δημοσιογράφοι και ακόμα περισσότερο οι πολιτικοί.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν το παιδί ήταν αναρχικός, αν ήταν φτωχός, αν ήταν πλούσιος ή αν τέλος πάντων ήταν οτιδήποτε γιατί απλούστατα ήταν ένας άνθρωπος και ακόμα περισσότερο ήταν ένα παιδί το οποίο δέν θα ζήσει πολλά πράγματα.

Ενδεχομένως όλη αυτή η ιστορία να είναι στημένη (1,2) ωστόσο τίποτα δέν είναι σίγουρο στην εποχή της παραπληροφόρισης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο θάνατος του Αλέξη ήταν αφορμή για να ξεσπάσουν οι Έλληνες – βολεμένοι και αβόλευτοι – για τα προηγούμενα 40 χρόνια απόλυτης ακυβερνησίας. Άσχετα με το οτι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι θύματα ελπίζω τουλάχιστον αυτή η κρίση και κυρίως ο χαμός αυτού του παιδιού να μήν πάει χαμένος και να βγεί και κάτι καλό.

Λίγη αισιοδοξία για το τέλος…

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι – που στις μέρες μας είναι πιό επίκαιροι απο ποτέ – έτσι κι εγώ θα προσπαθήσω να εστιάσω λίγο και στα καλά των γεγονότων. Το σημαντικότερο είναι πως μια γενιά που όλοι κράζαν έδειξε πως υπάρχει και απαιτεί αυτό που οι γονείς τους εξαφάνισαν. Επίσης μία μεγάλη μερίδα του κόσμου ανακάλυψε πως τα κόμματα είναι ανύπαρκτα (ή όπως θα έλεγε ένας programmer $nd == $pasok == $siriza == null) και πως πρέπει επιτέλους να γίνουμε ενεργοί πολίτες με όποιον τρόπο μπορούμε. Παράλληλα είδαμε το μέγεθος της παραπληροφόρησης που λαμβάνουμε απο την τηλεόραση, κάτι που λίγο πολύ ήταν γνωστό, ωστόσο πλέον κάποιοι ανακάλυψαν και μερικές εναλλακτικές πηγές πληροφόρισης.

Σε ένα blog το οποίο αναπαράχθηκε στην τηλεόραση (και για αυτό δέν έχω link) μια κοπέλα έγραψε: “Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δέν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσωπο της κοινωνίας μας στον καθρέφτη”. Θα συμφωνήσω, και θα συμπληρώσω αφού είναι το δικό μας πρόσωπο ας κάνουμε κάτι για να γίνει πιό όμορφο μια και που είναι στο χέρι μας….

ΥΓ: Μιά αφιέρωση για όλους τους φίλους που χάσαμε

 • Χάρης

  Καταρχήν μπράβο που δεν μπήκες στη διαδικασία που πολλοί έχουν μπει να καταδικάσεις τα επεισόδια. Όταν ένας άνθρωπος χάνεται είναι τουλάχιστον επικύνδυνο να μιλάμε για τις βιτρίνες του Zara, mara και γω δεν ξέρω τι μαγαζί που θα αποζημιωθεί παχυλά από το κράτος, συνεχίζοντας να δίνει πενταροδεκάρες στους εργαζόμενους του.

  Το μόνο που θα σχολιάσω είναι η αναφορά στους προγόνους και στο κείμενο του ισοκράτη. Στο tvxs έχει μια ανάλυση που δειχνει ότι ο Ισοκράτης ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο. Όχι τουλάχιστον όπως το κάναν καραμέλα οι απανταχού χρήστες στο internet βάζοτας το ως signature.

 • Νίκος Παπανώτας

  Χάρη ξέρουμε πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να στηθούν επεισόδια, αλλά όπως και να έχει τα επεισόδια δέν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα επιχειρήματα που προβάλει η νεολαία στον αγώνα της τα οποία είναι 100% δίκαια.

  Σχετικά με τον Ισοκράτη γενικά υπάρχει ένα debate (ακόμα και στο link που παρέθεσα) Εγώ απλώς το ανέφερα γιατί σαν λόγια είναι πολύ σωστά. Ίσως δέν έχουμε συνειδητοποιήσει οτι στην εποχή μας ο απατεώνας είναι “διαπρέπων” ο ψεύτης είναι “δάσκαλος” και πάει λέγοντας. Η αναφορά στους αρχαίους μας πρόγονους γίνεται γιατί πιστεύω πως το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι η παιδεία. Επιτέλους πρέπει στην Ελλάδα να δούμε το φώς που υπήρχε στην χώρα αυτή πρίν χιλιάδες χρόνια. Όχι φυσικά με τον τρόπο που το βλέπουν οι διάφοροι νεοφασίστες αλλα στην ουσία του και αυτό αναμφισβήτητα είναι ένας θυσαυρός όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

  Τέλος πάντων το νόημα είναι πως μέσα σε όλη αυτή την μαυρίλα πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό το λίγο που περνάει απο το χέρι μας για να καλυτερέψουμε τα πράγματα. Δέν είναι δύσκολο. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση :)

blog comments powered by Disqus