2 μήνες ως “linuxάς”

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Saturday, January 10, 2009 | 7233 Views

Ως γνήσιος computerάς ή αν προτιμάτε geek, πάντα με ενθουσίαζε η ιδεολογία του open source και γενικότερα η αντίληψη οτι μία κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει προϊόντα για το κοινό όφελος, σε αντίθεση με τον κόσμο του proprietary software οπου οι εταιρίες καθυστερούν την τεχνολογία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Τα παραπάνω εκφράζονται κυρίως απο την κοινότητα του λειτουργικού συστήματος linux, ενός λειτουργικού που παράγεται με δημοκρατικές διαδικασίες, αφού οι χρήστες είναι αυτοί που ουσιαστικά καθορίζουν την ανάπτυξή του και αποφασίζουν για το πώς θα γίνει αυτή.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή για το Linux

Αν και οι περισσότεροι αναγνώστες μας πάνω κάτω γνωρίζουν, θα πώ λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε το linux. Πίσω στο 1991 ένας φοιτητής απο την Φινλανδία ο Linus Tolvalds, δημιούργησε έναν πυρήνα unix τον οποίο διέθεσε εντελώς δωρεάν. Για την ακρίβεια η άδεια χρήσης επέτρεπε την δωρεάν διανομή και την παραμετροποίησή του, ωστόσο επέβαλε σε όσους κάνουν αλλαγές στον κώδικά του να τις μοιράζονται με τους υπόλοιπους.

Ο Linus ουσιαστικά χωρίς να το ξέρει δημιούργησε την βάση για την δημιουργία του πρώτου community based λειτουργικού, και απο εκεί και πέρα χιλιάδες hackers και geeks απο όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να εξελίξουν το “προϊόν”. Φυσικά με την πάροδο του χρόνου το linux εξελίχθηκε και άρχισαν και εταιρίες να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή το linux να γίνει ο πιό σοβαρός “παίχτης” στον τομέα των servers αφού η σταθερότητα και η ταχύτητά του είναι πραγματικά ασύγκριτη.

Φυσικά οι απανταχού υποστηριχτές του δέν αρκέστηκαν εκεί αφού το linux θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ενα πλήρες λειτουργικό και για τον τελικό χρήστη.  Έτσι δημιουργήθηκαν οι διάφοροι window managers και πλέον η desktop εποχή του linux ήταν γεγονός. Ας γυρίσουμε όμως στα δικά μας και να σας πώ λίγα για….

Η δική μου εμπειρία με το Linux

Η δική μου εμπειρία με το linux ξεκίνησε – και σταμάτησε προσωρινά – κάπου στο 1994 οπου έπεσε στα χερια μου η διανομή slackware. Περιτό να σας πώ οτι δέν μπόρεσα ούτε καν να το εγκαταστήσω και αποφάσισα να το κοιτάξω κάποια άλλη στιγμή :)  Δεδομένου οτι το linux είναι το προϊόν πληροφορικής με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει σημειωθεί ποτέ, σκέφτηκα οτι σε λίγο καιρό θα ήταν πιό εύκολη η χρήση του.

Απο το 2001 που άνοιξα το γραφείο και πλέον χρειαζόμουν έναν server για τα projects της εταιρίας, η επιλογή ήταν μία, και εκεί το linux έκανε φανταστικά πράγματα για εμάς. Ωστόσο ως ένας άνθρωπος που ζεί απο τα διάφορα επιτέυγματα του open  source (php, mysql, apache, κτλ) ένοιωθα άσχημα που στο desktop μου έβλεπα “παράθυρα” :)

Αυτό ήρθε να αλλάξει πρίν απο μόλις 2 μήνες όταν το laptop μου που σέρνεται με τα Vista ήθελε format. Σκέφτηκα οτι αφού έτσι και αλλιώς δέν το χρησιμοποιώ ιδιαίτερα γιατί να μήν βάλω ένα linux να αρχίζω να το μαθαίνω; Κατέβασα λοιπόν το Ubuntu και ειδού η συνέχεια….

Ubuntu Linux

Το Ubuntu είναι η πιό διαδεδομένη διανομή linux με περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες. Σημειωτέον οτι η δημιουργία αυτής της διανομής ουσιαστικά έχει ώς στόχο την χρήση του linux απο τους απλούς χρήστες και έτσι την καθιστά πολύ καλή επιλογή για αρχάριους. Παράλληλα το τεράστιο community που διαθέτει ουσιαστικά εγγυάται για την λύση τυχών προβλημάτων ενώ το γεγονός οτι κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες σου δίνει την δυνατότητα να είσαι μέσα στις εξελίξεις χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Σημειωτέων οτι κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα και φυσικά υπάρχει και ελληνική κοινότητα Ubuntu.

Η εγκατάστασή του είναι πραγματικά απλή, ενώ η δυνατότητα να το τρέξεις χωρίς εγκατάσταση (live CD) είναι πολύ καλή για αυτούς που απλά θέλουν να το δούν. Βέβαια με το live CD δέν θα δεί κάποιος την ταχύτητά του, ούτε τα φανταστικά εφφέ του compiz αλλά σίγουρα θα πάρει μια γεύση. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή του wubi, το οποίο εγκαθιστά μία full έκδοση του ubuntu σαν πρόγραμμα στα windows!

Στην δική μου περίπτωση εκτός απο την απλότητα, ξαφνιάστηκα απο το οτι η κοπέλα μου – που δέν έχει ιδιαίτερη σχέση με το “sport” – μου ζήτησε να της το εγκαταστήσω και μάλιστα πλέον είναι 100% ubuntu user!

Βέβαια είναι φυσικό αφού το linux είναι απίστευτα γρήγορο, έχει ένα add/remove applications το οποίο εκτός απο το να αφαιρεί εφαρμογές μπορεί και να εγκαταστήσει (μάλιστα είναι ενδιαφέρον το οτι τις κατεβάζει και τις κάνει install χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη)  και μπορείς να το κάνεις customize όσο θέλεις αφού μπορείς να επιλέξεις διάφορους window managers (πχ. gnome, kde, xfce), μπορείς να βάλεις ένα dock σάν του Mac osX, ενώ άν δέν βρίσκεις μια αντοίστοιχη εφαρμογής που χρησιμοποιείς στα windows, είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις με το wine :)

Συμπεράσματα

Αισίως φτάσαμε στην εποχή που το linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα για το desktop και πλέον είναι αξιόλογο και για διάφορες επαγγελματικές χρήσεις. Προσωπικά έχω μόνο ένα pc με windows το οποίο το κράτησα απλώς για την περίπτωση που ανακαλύψω οτι έχω κάποιο πρόβλημα στην δουλειά που δέν ξέρω πώς να το λύσω, κάτι το οποίο ακόμα δέν έχει συμβεί οπότε φέτος κατα 99% θα το “γυρίσω” εντελώς.

Όσοι δέν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, έστω και σε ένα παλιό pc που κάθεται μια και οι απαιτήσεις του σε hardware είναι minimal. Απλά να σας πώ οτι στο pc που έχω για την τηλεόραση, βλέπουμε fullHD ταινίες (1080p) με hardware αξίας 200 ευρώ ενώ αντίστοιχα φίλοι μου έχουν κάνει αναβαθμίσεις 500 και 600 ευρώ απλά για να βλέπουν ταινίες με το vista media player.

Τέλος να πώ ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στο community του open source που κατάφερε να δημιουργήσει κάτι τόσο φανταστικό. Εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον, και ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να γίνω και contributor.

ΥΓ: Μια και που αναφερόμαστε στο linux να πούμε και τα συγχαρητήριά μας στον Δημήτρη Γλέζο που πλέον είναι μέλος του Fedora Board. Σαν Έλληνες και σαν open sourcers είμαστε υπερήφανοι :)

 • http://www.jooblers.gr axel

  Welcom to the club Νίκο! ;) Και όσο για το μηχάνημα που κρατάς με τα Windows για περίπτωση ανάγκης όπως λες, μπορείς απλώς να εγκαταστήσεις τα Windows με το Virtualbox πάνω στο Linux. Σχετικά καινούργιο μηχάνημα να έχεις μόνο και RAM. Για όποιον ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά εδώ http://www.my-guides.net/en/content/view/112/26/ Περιγράφει την ανάποδη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαφορές. ;)

 • Νίκος Παπανώτας

  Πράγματι, απλώς το συγκεκριμένο pc έχει πολλά πράγματα εγκατεστημένα και για να κάνω το virtual machine να έχει τα ίδια θα πρέπει να φάω μία μέρα χαλαρά….

  Πάντως δοκίμασα το vm της sun και μου άρεσε. Ιδιαίτερα απλή εφαρμογή.

 • http://www.jooblers.gr axel

  Σε αυτή την περίπτωση πάω πάσο. :)

 • Γιώργος Σκέττος

  Νίκο , ήρθα απο im απο φίλο, και ομολογώ ότι έχεις πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.

  Χαίρομαι , που διανομές σαν το ubuntu, το fedora και άλλες δείχνουν στον κόσμο οτι όντως υπάρχει εναλλακτικό λειτουργικό, που και εύχρηστο είναι και διαχωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον συσχετισμό “Δυνατότερο μηχάνημα για το νέο και καλύτερο λειτουργικό / νέες δυνατότητες”. Να δεις πόσα άτομα έδωσαν ζωή σε μηχανήματα 8 χρόνων + , και κάνουν απλά εύκολα και με ασφάλεια ότι ΘΑ έκαναν με windows [+ αναβάθμιση] …

  Απο την έκδοση 7.10 και μετά που έπαιξε το wireless στο laptop μου σωστά, δεν ξανακοίταξα πίσω :D

  Στο γραφείο για οτιδήποτε windows-ικό δεν παίζει με wine ή αντίστοιχη έκδοση για linux , πάιζω με virtualbox , στο συνιστώ. Αρκεί να έχεις μνήμη να δώσεις.

  Ήδη 2 συνάδελφοι καλοβλέπουν την λύση Ubuntu Host και Win Guest … και έπονται και άλλοι.

  Nice to stumble on this post,
  καλή συνέχεια,

  Γιώργος

 • http://sotostips.blogspot.com Σωτήρης

  10 εκατομμύρια χρήστες Ubuntu, μπράβο! Νομίζω είναι η διανομή που προτείνεται και για απλούς χρήστες και developers. Αυτό κάτι λέει. Γράψε και μένα σαν 999999999ο χρήστη έστω dual boot..

 • Νίκος Παπανώτας

  Sorry που άργησα να δώ τα τελευταία comments (ο δαίμον του blog βλέπετε :) )

  Πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον το οτι γίνεται, και φυσικά το οτι το linux πλέον είναι mainstream. Παρεπιπτόντος την στιγμή που γράφω αυτό το σχόλιο, δίπλα στο laptop γίνεται η εγκατάσταση του Ubuntu 9.04 beta 5. Περιττό να σας πώ οτι πλέον που είμαι 3/4 μήνες linuxάς έχω bootάρει απο windows μόνο μία φορά και αυτό γιατί βαριόμουν να βρώ driver για τον εκτυπωτή μου :)

  ΥΓ: Δέν ξέρω αν ενδιαφέρει κανέναν, ωστόσο αν σας χαλάει το Gimp το Photoshop CS3 παίζει άψογα με wine χωρίς κανένα έξτρα setting ή hackιές

 • http://www.bourakis.com Andreas Bourakis

  Στο τέλος θα επικρατήσουν τα unix-οειδή. Η Microsoft εαν είχε πιάσει τον παλμό της Πληροφορικής και όχι τόσο του Marketing για τις “αρπαχτές”, θα είχε ελπίδες για το μέλλον. Εκείνο που της δίνει ελπίδες προς επιβίωση είναι η ευκολία ανάπτυξης εφαρμογών στο Λ/Σ της (τόσο web όσο και desktop εφαρμογές) με την πλατφόρμα .ΝΕΤ το οποίο έχουν λατρέψει οι εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού. Το Linux και γενικά τα unix-οειδή από την άλλη δεν διαθέτουν κάτι τόσο δυναμικό και ενιαίο όπως το .ΝΕΤ! Όμως τα unix-οειδή διαθέτουν χιλιάδες εθελοντές προγραμματιστές οι οποίοι αναπτύσσουν Λογισμικό στα διαθέσιμα open source εργαλεία. Η μάχη θα δωθεί μεταξύ Εταιριών Software και Εθελοντών προγραμματιστών. Για να δούμε ποιός θα κερδίσει; Το θέμα είναι τεράστιο προς συζήτηση… Ελπίζω να το συζητήσουμε σε κάποιο από τα επόμενα open coffee ;)

 • Νίκος Παπανώτας

  @Andreas, αυτό θα ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να έρθω στο επόμενο OC :)

  Γενικά πάντως φένεται οτι τα πράγματα αλλάζουν και με γρήγορους ρυθμούς. Μόνο τους τελευταίους μήνες που “μπήκα” εγώ στο παιχνίδι και ασχολούμαι, είδα για παράδειγμα την ATI, την Nvidia και την Intel να αρχίσουν να υποστηρίζουν πιό πολύ το linux ενώ σε επίπεδο development απο την μία μέρα στην άλλη βλέπεις τεράστιες αλλαγές γιατί πλέον υπάρχουν τεράστιοι οργανισμοί και εταιρίες που υποστηρίζουν το linux (είτε με κώδικα, είτε πληρώνοντας support σε εταιρίες σαν την Canonical που αναπτύσουν το linux, κτλ)

 • Anton

  Great post!
  getresearchpaper.com

blog comments powered by Disqus