Marketing στο Twitter

Nick Papanotas's Facebook profile Γράφει ο Νίκος Παπανώτας | View CommentsLeave a Comment
Τελευταία ενημέρωση: Thursday, January 22, 2009 | 8071 Views

Τελευταία ολοένα και περισσότεροι συνεργάτες με ρωτάνε για την υπηρεσία twitter, το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, κτλ. Φένεται πως η μόδα του twitter φτάνει σιγά σιγά και στην χώρα μας και πολλοί ψάχνουν να βρούν τον καλύτερο τρόπο για να το spamάρουν. Ας δούμε όμως λίγο τί ακριβώς είναι το twitter.

Twitter, the micro blogging social network

Περιγράφωντας το twitter με όσο λιγότερα λόγια γίνεται – μια και που οι περισσότεροι το γνωρίζετε ήδη – πρόκειται για ένα social network το οποίο χρησιμοποιείς για να πείς μέσα σε 140 χαρακτήρες το τί κάνεις αυτή την στιγμή. Φυσικά αυτό αποτελεί την βάση γιατί πάνω σε αυτό το twitter εξελίχθηκε στο πρώτο site που μπορείς ουσιαστικά να δείς τα νέα απο την οπτική του απλού κόσμου (citizen journalism)

Εν συνεχεία στο twitter ακολουθάς διάφορα άτομα που θέλεις να βλέπεις το “τί κάνουν” ενώ αντίστοιχα άλλοι σε ακολουθούν για να μαθαίνουν τα δικά σου νέα.

Το Twitter για marketers

Το twitter είναι ένα ξεχωριστό social network, συνεπώς αν σας ενδιαφέρει να προωθήσετε κάποιο προϊόν μέσα απο αυτό, ή γενικά θέλετε να το χρησιμοποιήσετε επιχειρηματικά, δέν μπορείτε να ενεργείτε με την λογική spam που συνήθως χρησιμοποιείτε στο facebook ή στο myspace. Το twitter έχει να κάνει με την επικοινωνία, έτσι ο βασικός κανόνας για marketing στο twitter είναι οτι….

Δέν κάνουμε marketing στο Twitter

To twitter είναι ένα φανταστικό εργαλείο για επικοινωνία. Όπως δέν θα σου άρεζε ένας φίλος σου να σου έστελνε μια προσφορά στο Skype, έτσι και το twitter πρέπει να χρησιμοποιείται καθαρά για επικοινωνία. Αν έχεις ένα προσωπικό account χρησιμοποίησέ το για να επικοινωνήσεις με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέροντα, άν απο την άλλη διατηρείς κάποιο account για μια εταιρία χρησιμοποίησέ το απλά για να δείξεις οτι η εταιρία αποτελείται απο ανθρώπους και οτι προσπαθείς να είσαι κοντά στους πελάτες σου.

Να είσαι ανθρώπινος

Πολλοί χρησιμοποιούν υπηρεσίες σαν το twitter feed με σκοπό να ενημερώνεται το profile τους με τα τελευταία post του blog τους. Κι εγώ το κάνω και δέν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό, αρκεί να χρησιμοποιείς το twitter γενικώς. Διαφορετικά θα ήταν αρκετό για κάποιον να ακολουθήσει το rss του blog. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι στο twitter προτιμούν τους ανθρώπους απο τις μηχανές :)

Γράψε κάτι ενδιαφέρον

Το twitter πλέον δέν είναι η υπηρεσία που γράφεις (μόνο) τί καφέ ήπιες το πρωί, αλλά είναι ένα μέσο για να πείς τις ιδέες σου. Επίσης μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δείξεις στους φίλους σου ένα πολύ ωραίο άρθρο που διάβασες. Με αυτό τον τρόπο δίνεις κάποιο πραγματικό λόγο για να σε ακολουθούν οι άλλοι twitters.

Τέλος….να είσαι ταπεινός και αληθινός

Ξέρω ακούγεται σαν βιβλική/κυβερνητική ρήση, ωστόσο είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε. Εσείς θα ακολουθούσατε κάποιον που στο βιογραφικό του προφίλ του δηλώνει πως είναι “social media guru and seo evangelist”; Ή θα ακολουθούσατε κάποιον που γράφει συνέχεια για τον εαυτό του, λές και είναι τηλεοπτικός αστέρας; Μάλλον όχι.

Προσθέτω στο παραπάνω οτι πρέπει να είσαι αληθινός. Αν δέν έχεις σκοπό να βοηθήσεις δέν χρειαζεται να συμμετάσχεις σε μιά συζήτηση μόνο και μόνο για να δούν το προφίλ σου. Στο twitter είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σταματήσει να παίρνει τα updates σου, οπότε φρόντισε να το χρησιμοποιείς με ειλικρίνια ;)

Τελικά πώς κάνεις marketing στο Twitter;

Μάλλον περιέγραψα περισσότερο το πώς δέν κάνεις, παρά το πώς κάνεις marketing στο twitter. Η αλήθεια είναι πως το twitter είναι μια υπηρεσία επικοινωνίας και δέν είναι εργαλείο για πωλήσεις. Ίσως μιά εταιρία να μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σαν ένα extra εργαλείο reputation management αλλα ως εκεί.

Πρωσωπικά το χρησιμοποιώ γιατί μπορώ πολύ εύκολα να επικοινωνώ με άλλους webmasters και web developers – κάτι που έχει πολλαπλά ωφέλη έτσι και αλλιώς – ωστόσο είμαι σίγουρος οτι αν κάποια στιγμή προσπαθήσω να τους πουλήσω κάτι θα με παρατήσουν όπως θα έκανε κάθε φίλος….

 • Stratis

  Δεν δίνει λίγο την αίσθηση ότι συμμετέχεις σε ένα μεγάλο συλλογικό εγκέφαλο?? Ότι παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο τις σκέψεις των ανθρώπων που σ’ ενδιαφέρουν και μπορείς να έχεις κάθε είδους επικοινωνία, one-to-one, one-to-many, νομίζω είναι το απόλυτο εργαλείο networking. Συμφωνώ απόλυτα, δεν κάνεις ούτε promotion ούτε spam εκεί μέσα.

 • http://twitter.com/geobak geobak

  Ήδη πάντως έχουν αρχίσει και βγαίνουν τα πρώτα e-books ow to for dummies για το twitter how to market your business κτλ…
  Aν και ο τρόπος που λειτουργεί το twitter αποτρέπει αυτούς που θέλουν το γρήγορο κέρδος μέσο αυτού…
  Μην ξεχνάμε επίσης την δύναμη του twitter στην ενημέρωση…Προσωπικά από εκεί έμαθα πρώτα για την πτώση του Αεροπλάνου πρόσφατα και κατά καιρούς διάφορα σημαντικά νέα…
  Μένει να δούμε πως θα το εκμεταλλευτούν οικονομικά οι δημιουργοί του γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να βγάζουν κέρδος και αυτοί :)

 • Νίκος Παπανώτας

  @Stratis ενδιαφέρουσα παρατήρηση :)

  Πράγματι, στην ενημέρωση είναι φανταστικό. Εγώ εδώ και αρκετό καιρό ενημερώνομαι μόνο απο το twitter, και παρόλο που ακούγεται περίεργο η ενημέρωση στο twitter είναι πιό πλήρης και πιο σωστή απο την τηλεόραση

 • http://kloudesign.gr/blog klou

  Όντως, πιο έγκυρα νέα έδινε το twitter σχετικά με τις πορείες και τα επεισόδια, παρά οι ειδήσεις. Και το απίστευτο ήταν ότι υπήρχε σχεδόν live αναμετάδοση!

 • http://www.youthink.gr theodore

  Θα έχει ενδιαφέρον όταν γίνει μόδα και αποκτίσει και αυτό με την σειρά του 1εκ έλληνες χρήστες… θα αντέξουν οι παλιοί ?

  @νίκος : έχεις πολύ ωραία γραφη

 • Νίκος Παπανώτας

  Να σου πώ την αλήθεια θα προτιμούσα 1 εκ έλληνες χρήστες στο stumble upon ;)

  Thanks για τα καλά σου λόγια theodore

blog comments powered by Disqus